30.jaanuar -lumi, peaaegu esmakordselt sel aastal. Temperatuur nullis. On täiesti ootamatult saabunud talv tuues kaasa mõneti teistsuguse meeleolu. Sombuse ja pimeda ilma paine on taandumas. Valge lumi katab maad ja joonistab  välja puude võrad-oksad. Lõpuks ometi midagi normaalset ja ilusat.

Leevikesed on varakult toidumajas. Nad ongi selle aasta põhilised aiakülalised kummalisel kombel. Kuigi elan metsa veeres on sel aastal lindude söögimajas külastajaid vähevõitu. Kas on see liiga sooja talve teema või on siin mõni muu põhjus, ei tea. Muidu on linnud olnud päris tihedad külalised iga ilmaga – ikkagi lihtsam toidu hankimise moodus linnutiivult võtta ju.

Kähara saba ja kauni karvkattega rebane on ka sage külaline aias. Las käib end näitamas, püüab ehk mõne liigse närilisegi kinni.

Olen sel talvel palju lugenud ning mõtisklenud. Kuid ei ole kerge olla pidevalt ruumis sees ning suvega võrreldes alakoormuses. Igal sügisel lõpeb tegevus aias kuidagi ootamatult ja järsku pannes liikumised lukku. Oma viga muidugi ka, et asendusi ei leia. Veebruarist on loota rohkem elusust.

Detsember kui jõulukuu tõi ja andis lapsemeelele tegevusi. Enda maja oli kaunistatud nii seest kui väljast juba esimeseks advendiks. Väljast peamiselt tuledega sel aastal. Kaks korda käisin lisa ostmas – enesepetjalikult ikkagi odavam kui korraga. Lisaks kuule-küünlaid. Endal süda valutamas, et nii palju kulub kila-kola peale. Püsisin värvides. Hall, hõbe, punane. Ilus. Nautisin. Lastelaste pärast ostsime jõulude eel tuppa hõbekuuse. No ikka enda meeleolu tõstmiseks ka. Kasvandusest tulnu on ikka ilusa võraga küll, aga okkaid kipub liiga ruttu ajama. No arvata võib, et ärilistel kaalutlustel saetakse varakult maha.

Jäädvustades selle talve mõningaid töid. Raamatukogu ees.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talvised lillekastid said keskele torujad samblast päkapikumütsid tutiga.  Äärtes sügisene viltlehe, kanarbiku, punase lehega helmikpöörise istutus. No silma torkab igal juhul ja ehk äratab veidi lõputus sügiskaamoses olijat. Naiivne paneb muigama, mida oligi tarvis.

Õue jätkuks fuajeesse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

analoogne, aga suurem jõuluseade koos kuulidega. Ka siin punane-hõbe-hall. Värvid kooskõlas ümbrusega. Praeguseks on kuulid asendunud roosidega ja mikrobiootast kukesabaga. No nii mõtestan mina. Hea seegi, kui üks mõistab.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kohvitass laenutusse lauale. Samblapärg, millest pilt puudub,  lugemissaali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Särav-kiirgav küünlaalus-lauaseade kohvinurka. Harakana jäin sellega kõige rohkem rahule.

Kultuurimajas Maarika ja Kalju kaunistatud jõulukuusk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nii nagu lume tulek on sel aastal hilja peale jäänud, nii minu jõulude teemagi.

Aga nüüd ämblikuvõrkudes lumelabidat liigutama – ehk leiab veel, mida rookida.

 

Lisa kommentaar